We will remember them...

We will remember them...

Persbericht
 

In december werd de gemeentepresident van Gent, Stephen Symynck, uitgenodigd door Mary Cody-Cowdery uit U.K., om de plechtigheid bij te wonen waarop SAMUEL FRANKLIN LESLIE CODY zou herdacht worden in het kader van de vieringen rond WOI. Hij ging als piloot in dienst bij het RFC (Royal Flying Corps ), meer bepaald in het 41ste Squadron (opgericht in april 1916 - gestationeerd in Fort Rowner). Op 23 januari 1917 precies om 14u24 , stijgt hij met zijn F.E.8 op te Abele en geraakt in een luchtgevecht verwikkeld boven Boezinge. Hij moet zich verdedigen tegen een overmacht van 4 vijandelijke toestellen en sneuvelt boven Passendale. Hij is begraven in Zillebeke op het Perth Cimetery, Dhina Wall waar alle genodigden bijeen kwamen, precies 100 jaar later.

Zijn vader was SAMUEL FRANKLIN Cowdery, verwant aan Oliver Cowdery, die in de beginjaren van de kerk een belangrijke rol heeft gespeeld.  Samuel laat zijn naam veranderen in Cody, zo sticht hij verwarring met de echte” Buffalo Bill”, William Cody, om zichzelf te promoten als showbusiness artiest. Hij toert in Amerika en Europa met zijn show. Later begint hij zich te interesseren in de luchtvaart en wordt één van de belangrijkste pioniers van de ontwikkeling van vliegtuigen in Groot Brittannië.  Hij was de inspiratie voor de oprichting van de The Royal Cody Rifle Club van Gent, die de herdenking van zijn zoon georganiseerd hebben. Naast toespraken van vele genodigden brengen ze zelf een eresaluut.  De flyby door de Belgium Air Force en de British Royal Air Force  - 41 Squadron kon niet doorgaan vanwege het slechte weer. De Britse Ambassadrice Alison Rose was wel aanwezig om enkele woorden te spreken.

Enkele leden van de Ring Antwerpen zijn ingegaan op de uitnodiging om Frankie, samen met alle andere gekende en ongekende gesneuvelde soldaten te herdenken.  Als vertegenwoordigers van de kerk in Vlaanderen hebben Marleen Van Laere en Stephen Symynck een krans gelegd als dank voor hun offer. Mary Cody Cowdery was heel dankbaar om leden van de kerk in Vlaanderen te mogen ontmoeten. Ze was duidelijk geroerd door heel het gebeuren en was blij met de warme ondersteuning.  

’s Avonds hebben enkele leden nog een krans gelegd onder de Menenpoort zelf. De Kerk in Vlaanderen, vindt het belangrijk om deel te nemen aan de vieringen rond WOI omdat ze ons herinneren aan de offers die mensen brengen voor onze democratische waarden, vrijheden en rechten.  Bart Torfs heeft de krans gelegd en Stephan Willems werd door de Last Post Association gevraagd om de ‘Exhortation’ uit te spreken, een eer die weinigen ten deel valt. 

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.